Zašto je outsourcing računovodstva dobra odluka?

Outsourcing računovodstvenih, knjigovodstvenih i usluga kontrolinga danas je sve češće rješenje koje u suvremenom poslovnom okruženju odabiru mala i srednja poduzeća kako bi se u potpunosti fokusirala na osnovnu djelatnost, uz istovremeno osiguranje kvalitetnog računovodstvenog praćenja poslovanja za poduzetničke i zakonske potrebe. Osim značajnih ušteda u odnosu na izgradnju internog računovodstvenog odjela, poduzeća kojima je ovaj model primjeren odabirom takve usluge ostvaruju i brojne druge prednosti.

 

Zašto odabrati vanjsko računovodstvo?

Smanjenje troškova i fokusiranje na osnovne poslovne funkcije primarni su pokretači outsourcinga računovodstva.

 

Financijska isplativost

Angažiranje vanjskih računovodstvenih usluga povoljnije je i isplativije rješenje od zapošljavanja vlastitog osoblja za upravljanje računovodstveno-financijskim dijelom poslovanja. Kod outsourcinga se izbjegavaju troškovi koje bi generiralo zapošljavanje zaposlenika, kao što su godišnji odmor, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, plaća i dani bolovanja te briga o potrebnim ljudskim resursima. Također, dodana vrijednost je i stručnost cijelog tima kojim u pravilu raspolažu pružatelji računovodstvenih usluga, a ne samo jedne interne osobe (ili više njih), što je slučaj ukoliko se formira interno računovodstvo, podrazumijeva smanjenje rizika od neusklađenosti i nepouzdanih financijskih podataka – posebno za male tvrtke koje su tek počele poslovati.


Proaktivan pristup

Direktori poduzeća najčešće nisu obučeni financijski stručnjaci, niti je svrha njihova djelovanja nadgledanje poslovnih knjiga. Oni su usmjereni na vodstvo, ukupni rast i ostvarenje vizije i misije same tvrtke. To je razlog zašto suradnja sa vanjskim računovodstvenim timom ima prednost proaktivnosti, gdje oni primjerice mogu pravovremeno uočiti potencijalne prijetnje i obavijestiti menadžment o izdacima i novčanim tokovima. Imati uvježban pogled na svoje financije u svakom trenutku može donijeti znatan mir, kao i samopouzdanje potrebno za donošenje na kvalitetnim podlogamautemeljenih financijskih odluka.


Smanjen rizik od prijevare

Prijevara je relativno česta pojava u brojnim malim i srednjim poduzećima koja zapošljavaju jednu osobu na čelu računovodstva. Razlog tomu je lakše manipuliranje knjigama ili lažni trošak koji može ostati neprimijećen mjesecima ili čak godinama. Stoga je važno prije izgradnje dugogodišnjeg povjerenja posvetiti pažnju u svrhu minimaliziranja takvih ishoda.

Uz vanjske računovodstvene usluge, poduzeće ima više osoba koje kontroliraju obradu transakcija i izvješća, što pruža povećanu internu kontrolu. Iako se prijevara nikada ne može isključiti sa stopostotnom sigurnošću, predani tim sa specifičnom stručnošću najboljih računovodstvenih praksi imat će daleko veću vjerojatnost uočavanja anomalija, nego jedna osoba koja je vjerojatno preopterećena poslom.

 

Vanjski računovodstveni tim i virtualno računovodstveno okruženje

Od naprednog računovodstvenog tima, do prilagođenog izvješćivanja o upravljanju i usluga kontrolinga, vanjsko računovodstvo osmišljeno je za povećanje kapaciteta osoblja i financijsku transformaciju poduzeća. Uz efikasno računovodstvo, pruža se i platforma za povećanje profita i rast poslovanja.

Kulić & Sperk svakodnevno pomaže poduzećima i organizacijama svih veličina da postignu učinkovitost i pruža financijske informacije koje su im potrebne za uspjeh. Naš suvremeni računovodstveni sustav u cloudu omogućuje poduzećima praćenje vlastitih financija u stvarnom vremenu, 24 sata dnevno s bilo koje lokacije. Ukoliko razmatrate outsourcing računovodstva, slobodno nas kontaktirajte kako bismo zajedno proanalizirali vaše poslovanje i pružili adekvatne savjete koji će doprinijeti stabilnom rastu poduzeća.

Newsletter footer